Johnny Cakes!

Johnny Cakes!

Johnny Cake

Ingrediënten

  • 250 gram (tarwe of patent)bloem OF 250 gram zelfrijzend bakmeel (worden ze lekker sponzig en minder hard)
  • ½ zakje bakpoeder (komt neer op 8 gram bakpoeder) (ook als je zelfrijzend bakmeel gebruikt mag dit erbij)
  • 1 theelepel keukenzout
  • 2 theelepels boter of margarine
  • 2 theelepels suiker
  • 1,5 dl. (150 ml) volle melk (of water) (wij vinden met melk lekkerder)
  • kaas of andere vulling



Bereidingswijze

  1. Zeef de bloem met bakpoeder en zout in een kom en meng ze goed.
  2. Voeg de boter of margarine in stukjes aan de bloem toe.
    De boter of margarine kan ook eerst worden gesmolten en gemengd met de melk (of water) en suiker worden toegevoegd bij het bloemmengsel.
  3. Los de suiker op in de melk (of water) (eventueel met de gesmolten boter of margarine) en voeg het bij het bloemmengsel en kneed er een deeg van.
    Let op: het deeg mag niet aan de handen kleven, als dit wel gebeurt, dan ongeveer 2 eetlepels bloem toevoegen.
  4. Bedek het deeg met een schone (vochtige) theedoek en laat het een half uur rusten en rijzen.
  5. Snij de deeg in 5 stukken en rol elk stukje tot een balletje. Druk de deegballen plat (diameter van circa 10 cm). Een deegroller mag ook gebruikt worden maar niet te plat drukken anders worden de Johnny Cakes niet netjes bol tijdens het frituren. Laat de platte Johnny Cakes nog 15 minuten rijzen.
  6. Frituur de Johnny Cakes bij 180 graden.
  7. Voordat ze gebakken worden, leg er een kleine stukje deeg in de olie, en wanneer die naar boven komt (drijven) dan is de olie heet genoeg om ze te bakken, het moet niet te heet zijn anders worden ze ook niet bol.
  8. Snij de Johnny Cakes open en doe er (geraspte) kaas tussen. Andere vulling kan ook. Een favoriete vulling voor de Johnny Cake is bijvoorbeeld ook een heerlijke bakkeljauw salade.

 

 

32 Comments

  1. Mathilda says:

    Mijn deeg is altijd wat gebarsten Dus niet glad/egaal. Weet iemand wat ik hieraan kan doen. Verder lukken de johnny”s perfect

  2. Ik ga zeker deze Johnny Cake maken. Helaas is het hier heel moeilijk om gezouten vlees or vis te vinden, maar ik ga langs the Asiatische winkels kijken. Bedankt voor de recepten. saludos desde Nieuw Zealand.

  3. een vraagje hoeveel boter is 2 theelepels boter want ik ga daar altijd de mist mee in

  4. Hoi hoe maak je eigenlijk ragout broodjes met kip kerrie en tonijn is dat de zelfde deeg alvast bedankt
    groetjes John

  5. Hebben jullie ook een goed recept voor toetoe..

  6. Hallo een vraagje. Als je de zelrijzend bakmeel gebruikt kan je de bakpoeder eruit laten? Of moet je het toch gebruiken?

  7. Samantha says:

    Hoi, ik heb jullie recept geprobeerd met zelfrijzend bakmeel en volle melk. ze smaken echt super ! maar bij mij is heel de tijd het midden nog een beetje rauw. wat doe ik verkeerd ? Ik bak ze in de frituur pan en ik heb ze op 175 a 180 graden gebakken.

  8. priscilla says:

    Kan ik half volle melk of magere melk ipv volle

  9. Elisabeth says:

    lekker hoor fantastisch alleen volgende keer zal ik het met melk maken want ik maak vroeger altijd jonny cake maar op de afrikaanse manier is ook lekker maar wij maken het met kipfilet

  10. Vandaag gemaakt als lunch! Super lekker… wel een beetje vet… doe ik iets verkeerd?

  11. Helen Adelaida says:

    Inderdaad een simpele recept. En vooral lekker. Alleen mijn johny cakes waren een beetje knapperig/ brokkelig naar mijn smaak. Ik vind het lekkerder als de cake soepeler is. Wat zou ik hieraan kunnen doen? H.A.

    • Antilliaansekeuken.nl says:

      Hallo Helen misschien erop letten dat de vuur niet te hoog staat, dan geef je de Johnny Cakes tijd om te rijzen, wat je ook ZEKER kan proberen is om zelfrijzend bakmeel te gebruiken in plaats van de aangegeven tarwe of patentbloem. De aparte toevoeging van bakpoeder mag gewoon blijven als je dit doet! Dan worden de Johnny Cakes minder hard en lekker sponzig. Laat je weten of het dan beter gelukt is? 🙂

  12. is het mogelijk dat ik de deeg in de koelkast of vriezer zet ..? voor paar dagen later frituren

  13. Ik heb het vandaag gemaakt heerlijk,alleen andere mensen zeggen dat je de boter eerst moet smelten en dan erin zetten, denk je dat dat een verschil maakt

    • Antilliaansekeuken.nl says:

      Bianca ja dat kan ook. Iedereen doet het een tikje anders. Experimenteer lekker ermee en kijk wat voor jouw het lekkerst is 🙂

  14. Haaiii, ik heb vaker Antiliaanse recepten geprobeerd (ben zelf Antiliaanse, maar ik moet het leren) en tot nu toe hebben jullie 1 van de best omgeschreven recepten en heel duidelijk uitgelegd. Ga zo door en ik hoop nog veel meer recepten hier te mogen zien *hint hint haha*

  15. Geweldig simpel en makkelijk…heb ze vandaag gemaakt en het was heerlijk nu vragen mn vrienden en familie om nogmaals te maken. Alleen vroeg ik me af als ik de dubbele wil moet ik dan de hoeveelheid van mijn ingredienten ook verdubbelen ?

  16. Wat voor bloem moet je gebruiken en voor hoeveel stuks is dit ?

    • Antilliaansekeuken.nl says:

      Tarwe of patentbloem, circa 5 – 7 stuks. Wil je grotere Johnny Cakes dan minder stuks natuurlijk, het is een kwestie van uitproberen (oefening baart kunst). 🙂

  17. Goeie recept alleen wel iets meer water in gedaan.Eindelijk na lang zoeken een goed recept.
    Heerlijk gesmaakt met kaas erin…..hmmm.

  18. ik ga het proberen. thx

Geef hieronder een reactie.