Johnny Cakes!

Johnny Cakes!

Johnny Cake

Ingrediënten

  • 250 gram (tarwe of patent)bloem OF 250 gram zelfrijzend bakmeel (worden ze lekker sponzig en minder hard)
  • ½ zakje bakpoeder (komt neer op 8 gram bakpoeder) (ook als je zelfrijzend bakmeel gebruikt mag dit erbij)
  • 1 theelepel keukenzout
  • 2 theelepels boter of margarine
  • 2 theelepels suiker
  • 1,5 dl. (150 ml) volle melk (of water) (wij vinden met melk lekkerder)
  • kaas of andere vulling



Bereidingswijze

  1. Zeef de bloem met bakpoeder en zout in een kom en meng ze goed.
  2. Voeg de boter of margarine in stukjes aan de bloem toe.
    De boter of margarine kan ook eerst worden gesmolten en gemengd met de melk (of water) en suiker worden toegevoegd bij het bloemmengsel.
  3. Los de suiker op in de melk (of water) (eventueel met de gesmolten boter of margarine) en voeg het bij het bloemmengsel en kneed er een deeg van.
    Let op: het deeg mag niet aan de handen kleven, als dit wel gebeurt, dan ongeveer 2 eetlepels bloem toevoegen.
  4. Bedek het deeg met een schone (vochtige) theedoek en laat het een half uur rusten en rijzen.
  5. Snij de deeg in 5 stukken en rol elk stukje tot een balletje. Druk de deegballen plat (diameter van circa 10 cm). Een deegroller mag ook gebruikt worden maar niet te plat drukken anders worden de Johnny Cakes niet netjes bol tijdens het frituren. Laat de platte Johnny Cakes nog 15 minuten rijzen.
  6. Frituur de Johnny Cakes bij 180 graden.
  7. Voordat ze gebakken worden, leg er een kleine stukje deeg in de olie, en wanneer die naar boven komt (drijven) dan is de olie heet genoeg om ze te bakken, het moet niet te heet zijn anders worden ze ook niet bol.
  8. Snij de Johnny Cakes open en doe er (geraspte) kaas tussen. Andere vulling kan ook. Een favoriete vulling voor de Johnny Cake is bijvoorbeeld ook een heerlijke bakkeljauw salade.

 

 

36 Comments

Geef hieronder een reactie.