Sult

Sult

Sult (Varkensoortjes op Zuur)

Een van de lekkernijen op de Oud en Nieuw buffettafel bij Antillianen en Arubanen is de zure zult of te wel ‘sùlt’. Het wordt gemaakt van ingezouten varkensoortjes. Grr, zouden sommigen zeggen. Anderen kunnen er een moord voor plegen. Zo lekker vinden ze het. Het lekkere zit ‘m in het kraakbeen. Na het koken van de oortjes wordt het kraakbeen weliswaar zacht, maar het blijft toch nog ‘knapperig’. Het wordt gegeten als een borrelhapje. Sommige mensen geven daarbij ook een sneetje casinobrood. ‘Sùlt’ kan het beste een dag van te voren worden klaar gemaakt. Zodat de azijn, de peper en de andere kruiden lekker in het vlees kunnen intrekken.

Ingezouten varkensoortjes zijn tegenwoordig op veel plaatsen in Nederland te koop. Bij de meeste Chinese toko’s, Surinaamse winkels en ook bij slagerijen waar veel Antillianen en Surinamers hun vlees kopen.

Bron: Désirée Martis

Ingrediënten:

  • 1 kilo gezouten varkensoortjes
  • 3 laurierblaadjes
  • 8 kruidnagels
  • 2 rode uien
  • 1 à 2 knoflooktenen
  • 1 rode madame Jeanette peper
  • 1 dl azijn
  • warm water

Bereidingswijze:

  1. De oortjes een uur of drie in koud water ontzilten. Het water om het half uur verversen. Let op, ontzilt niet te veel, want dan is het niet zo lekker meer.
    Ga een beetje af op je eigen smaak.
  2. Na het ontzilten de oortjes nog even goed schoonmaken met keukenpapier en deze dan in ruim water gedurende 20 à 45 minuten koken.
    Met een vork in de oortjes prikken. Het vlees moet zacht zijn en het kraakbeen niet te hard.
  3. Ondertussen schil de rode uien en snij deze in dunne ringen. Schil de knoflooktenen. Snij de peper in fijne reepjes.
  4. Na het koken de oortjes goed afspoelen met koud water. Dit is belangrijk en laat ze even afkoelen. Snij eventuele lelijke plekken weg en snij de rest in reepjes van niet breder dan één centimeter.
  5. Breng ondertussen water aan de kook. Leg nu een laag oortjes in een wat diepere schaal, leg hierboven een gedeelte van de rode ui ringen, een paar reepjes peper (schep die op met een lepel, niet met je hand), een laurierblad, een knoflookteen, 3 of vier kruidnagels. Herhaal dit tot alles op is.
  6. Giet nu zoveel gekookt water over het geheel dat alles onder water ligt. Voeg nu beetje bij beetje de azijn toe. Proef telkens of je het wel voldoende zuur vindt. Sommige mensen vinden het hoe zuurder hoe beter, maar wees hier voorzichtig mee.
  7. Laat nu alles op een koele plaats rusten en lekker intrekken. Het liefst een dag. Het kan zijn dat als je het wilt gaan eten, dat het vocht dat een soort gelatine is geworden. Het lijkt dan een beetje op paté. Dit komt door het vet van het vlees en de mengeling van heet water en azijn en, niet onbelangrijk, het koude weer in Nederland. Op de Antillen en Aruba gebeurt dit niet. Als je wilt voorkomen dat het vocht gelei wordt, moet je vlees daarom heel goed afspoelen nadat je het hebt gekookt. Hiermee was je namelijk het vet weg.
  8. Fijne feestdagen! Bon Pasku y Bon Ana nobo!

 

Geef hieronder een reactie.