
Saté ku Batata
Zonder twijfel hét meest gevraagde recept uit de Antilliaanse keuken. De saté ku batata kan in één woord worden omschreven: heimwee! Maak dit favoriete gerecht van de Antillianen nu zelf.
In dit recept vindt u de beschrijving van het bakken van de (grote stukken) aardappel en het maken van de echte Antilliaanse satésaus. U kunt daarna zelf de vleessoort of vleesvervanger toevoegen die u het lekkerst vindt. Of de aardappelen met de saus alleen eten natuurlijk!
Dit recept is voor 4 personen.
Ingrediënten:
Voor de saus:
- 1 theelepel uipoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel maggi
- 1 theelepel mosterd
- 1/2 eetlepel ketchup
- 100 gr pindakaas
- 1 hele steranijs
- 1 eetlepel suiker
- 100 ml water
- een mespunt trassie (toko)
Voor de aardappelen en vlees:
- 1 kg aardappelen
- 500 gr vlees/vleesvervanger naar keuze
- 2 eetlepels olie
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
Saus:
- Doe het water in een pan en breng dit samen met de pindakaas aan de kook. Doe daarna de overige ingrediënten erbij. Laat het geheel 5 minuten doorkoken.
- Haal voor het serveren de steranijs uit de saus.
Aardappelen:
- Snijd de aardappelen in partjes.
- Deze moeten ongeveer 2 x zo dik zijn als Hollandse patat.
- Spoel de aardappelpartjes af en laat ze 10 minuten staan in koud water.
- Laat de aardappelen uitlekken en droog ze af met een doek. Zorg ervoor dat ze echt droog zijn!
- Frituur de stukken aardappel voor op 160 graden. Laat ze uitlekken en verhoog de temperatuur van het vet / de olie tot 180 graden. Frituur de aardappelen totdat ze goudkleurig zijn. Serveer ze met de saus.
Vlees:
- Leg een aantal lange satéprikkers in een bak water – tenminste 10 minuten.
- Snijd het vlees of de vleesvervanger in stukken van ongeveer 3x3CM.
- Leg deze in een schaal en voeg 2 eetlepels olie, een snufje zout en wat peper toe. Goed mengen!
- Prik 5 stukjes vlees onder elkaar op een satéprikker.
- Leg de prikkers in een ovenschaal en leg ze ca. 15 minuten onder een hete grill.
- Halverwege éénmaal omdraaien.
- Serveer de aardappelen en het vlees met de satésaus.
- Tip: Als je geen oven / grill hebt, kun je de stokjes natuurlijk ook in hun geheel in een (grill)pan bakken.
Bron: Antilliaans-eten.nl
One Comment