Pan de Jamon
Ingrediënten:
- 80 ml water
- 2 eetlepels suiker
- 2 eetlepels instant gist
- 500 gram meel
- 2 eieren
- 150ml melk
- 4 eetlepels boter, gesmolten
- 1 eetlepel bruine suiker
- 5 plakjes spek
- 350 gram ham, in plakken
- 100 gram olijven, in plakjes
- 100 gram donkere rozijnen
- 100 gram lichte rozijnen
- 2 eetlepels melasse (bij gebrek kun je ook stroop gebruiken)
Bereidingswijze:
- Los de suiker op in het water. Voeg het gist toe en laat dit 10 minuten staan, totdat het gaan schuimen.
- Voeg hieraan de meel, één ei en de melk toe.
- Kneed het (met de machine of met de hand) tot het een uniform en compact deeg is geworden. Â Als het blijft plakken, kun je uiteraard nog wat extra meel toevoegen.
- Laat het deeg 1 uur rijzen.
- Verwarm de oven voor tot 200 graden. (hete lucht oven: 180 graden).
- Rol het deeg uit tot het ongeveer 1 cm dik is. De randen mogen iets dunner zijn.
- Besmeer het uitgerolde deeg met boter.
- Verdeel de spek, de ham, de rozijnen en de olijven nu gelijkmatig over het deeg.
- Rol het deeg losjes op en vouw de uiteinden onder de rol.
- Prik met een vork een gaatjespatroon in het brood door tussen de gaatjes steeds 5 cm over te slaan.
- Bak het brood nu op een vel bakpapier voor 40 minuten.
- Klop het andere ei samen met de melasse of stroop.
- Strijk dit over het brood en bak het brood hierna nog 5 minuten.
- Laat het daarna minstens een uur afkoelen (!) en snijd het daarna in plakken.