Pan Bati

Pan Bati

Pan Bati is op Aruba net zo’n begrip als de Johnny cake op St. Maarten of de tortilla in Mexico. Deze dikke pannenkoek wordt gemaakt van sorghummeel en melk. Het deeg wordt op een ijzeren plaat, de cazuela, gebakken. En de pan bati eet je als bijgerecht bij vis, vlees, soep of stoofgerechten. In plaats van aardappels of rijst.

Google op internet naar pan bati en je krijgt een overdaad aan recepten en eetgelegenheden op Aruba waar je deze typische Arubaanse lekkernij kunt krijgen. Typisch eraan is dat de pannenkoek dankzij het bakpoeder lekker dik en schuimig is, en door toevoeging van suiker heerlijk zoet is. Soms wordt de pan bati ook als een pannenkoek gegeten, met boter en suiker.

In sommige recepten variëren de verhoudingen van het maismeel en het tarwemeel, en sommige koks doen er een ei bij, of vanillesuiker in plaats van gewone suiker. Een uitstekend recept dus om mee te experimenteren.En dat je geen cazuela hebt, geeft niets. Een goede bakpan voldoet ook.

Bron: CaribeMagazine.nl

Ingrediënten:

  • 150 gram maismeel
  • 150 gram bloem
  • halve theelepel bakpoeder
  • zout en suiker naar smaak
  • 1 dl melk
  • 2 dl water

Bereidingswijze:

  1. Meng de droge ingrediënten en voeg daarna de melk en het water toe.
  2. Maak een beslag als voor pannenkoeken, maar steviger.
  3. Zet een koekenpan (of een cazuela) op het vuur en olie de pan of de plaat goed in.
  4. Schep telkens met een soeplepel wat beslag in de pan, of bak er een of twee dikke pannenkoeken van.
  5. Als de bovenkant droog is, draai je de koek om, zodat de koek door en door droog is.
  6. Serveer bij vis-, vlees- en stoofgerechten of bij soep.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*