“Koken is mijn passie, je hebt het in je of je hebt het niet!” Yvonne di Plaza

“Koken is mijn passie, je hebt het in je of je hebt het niet!” Yvonne di Plaza

Zodra je binnenkomt bij de Plasa Bieu! wordt je overweldigd met een heerlijke geur dat je smaakpapillen doet prikkelen. Meteen bij de ingang bevindt zich het etensplek van Yvonne Troeman, beter bekend als Yvonne di Plaza. Hier is waar zij met haar team die vooral bestaat uit familieleden, elke dag hun clientèle, zowel toeristen als lokaal met overheerlijke Antilliaanse gerechten (kuminda krioyo) bedient.

IMG_1444

Yvonne (64) bevond zich van jongs af aan al in de culinaire wereld. Haar passie voor koken komt van huis uit    en het begon pas echt op haar 15e. Yvonne hielp haar moeder met koken die een eigen snackbar/restaurant had. Ook hielp ze haar oma beter bekend als Shon Nini. Shon Nini was een van de medeoprichters van de Plasa en de voormalige eigenaar van de etensplek waar Yvonne zich nu bevindt. Yvonne was zo gepassioneerd om haar oma te helpen dat ze haar voormalige baan in een winkel heeft opgezegd om zich volledig te kunnen richten op de Antilliaanse keuken binnen de Plasa Bieu.

Shon Nini is dan ook de persoon waarvan zij haar kookkunsten heeft geleerd, ‘door mijn oma elke dag te zien koken ben ik het allemaal zelf ook gaan proberen en zo heb ik dit geweldige vak geleerd en eigen gemaakt’. ‘Koken is mijn passie, je hebt het in je of je hebt het niet, ik ben ervan overtuigd dat niemand beter dan mij kookt!’ Haar zelfvertrouwen is wat Yvonne uniek maakt en waardoor haar gerechten zo gewild zijn. Zelfverzekerd van haarzelf heeft Yvonne nooit een recept gebruikt, ze kookt op gevoel en herinnerd al haar familie gerechten.

‘Deze authentieke gerechten zijn over de jaren heen hetzelfde gebleven, het enige wat ik doe is dat ik het eigen maak, ik geef het gerecht mijn smaak.’ Oefening baart kunst, dit is wat Yvonne elke dag naleeft. ‘Je moet ervoor werken om goed te zijn’ door dit smaakvolle vak elke dag te beoefenen zorgt Yvonne ervoor dat ze zichzelf elke dag overstijgt.

‘Antilliaanse gerechten zijn een fascinatie, iedereen, zowel lokaal als toeristen eten deze gerechten, het is iets van mij, mijn cultuur, mijn geschiedenis en het is wie ik ben. Dit is dan ook de reden waarom ik me volledig op de ‘kuminda krioyo’ richt. ’ zegt Yvonne met een grote glimlach. Deze gepassioneerde vrouw start haar dag elke dag om vier uur ’s nachts om te koken voor Centrum Supermarket wat ze al 20 jaar doet, om half zes is deze sterke vrouw bij de Plasa om voor haar geweldige gasten te koken. ‘Het is zo geweldig om zoveel mensen te ontmoeten en te leren kennen, mensen van over de hele wereld komen bij mij eten en gaan  met hun ervaring naar hun land en het geweldige is dat ze zich hier bij mij en bij de Plasa zich thuis voelen.’ De meest gewilde gerecht voor de toerist is de ‘Kabritu stoba’ (gestoofd geitenvlees) en voor de lokalen die dit historische restaurant bezoeken is het de ‘Yambo en Kadushi’ (Okra soep en Cactus soep).

‘De Antilliaanse gerechten zijn een deel van de Curaçaose cultuur, ik vind het uiterst belangrijk dat de kennis hierover overgedragen wordt aan de jongeren, en dat de website Antilliaandekeuken.nl dit als doel heeft vult mijn hart met vreugde.’ Door jongeren de mogelijkheid te geven om stage bij haar te lopen zorgt Yvonne ervoor dat haar kookkunsten van de kuminda krioyo overgedragen worden en niet verloren gaan. Toch geeft Yvonne toe dat ze voorzichtig is met haar kennis over de Antilliaanse keuken; ‘ik deel graag mijn kennis als ze me voor een gerecht vragen, maar ik zou nooit een kookboek schrijven, want dan gaan ze het allemaal zelf maken, en dat zouden we niet willen hebben.’ Het is belangrijk voor Yvonne dat de gasten altijd smakken naar meer en terug komen voor haar smaakvolle gerechten.

Tussen de menigte in de Plasa Bieu hoor je de mensen genieten van Yvonne’s gerechten, haar complimenteren en bedanken is iets wat automatisch gaat. Dat haar gerechten elke dag uitverkocht zijn is meer dan vanzelfsprekend. Yvonne di Plaza is een vrouw die haar vak met grote liefde en geluk beoefend wat zich weerspiegeld in haar Antilliaanse gerechten.

Yvonne heeft aan Antilliaansekeuken.nl ook een heel bijzonder recept van haar oma Shon Nini meegegeven. Het is een recept van meer dan 100 jaar! oud en zal binnenkort op de website geplaatst worden.

Interview en foto’s door: Shardinoushka Schoop 

3 Comments

Geef hieronder een reactie.