Arepa (Venezolaanse maisbroodjes)

Arepa (Venezolaanse maisbroodjes)

In Venezuela wordt de Arepa bij alle maaltijden gegeten. Vroeger waren er ook mensen die 3 maal per dag arepa’s aten. Nu wordt het voornamelijk op de zondag als ontbijt gegeten. Doordeweeks wordt het ook als lunch of snelle avondmaaltijd gegeten. Als mensen uit eten gaan nemen ze kleine arepa’s als bijgerecht of voor de kinderen. Arepa’s zijn platte maisbroodjes, die nog het meest op pita-broodjes lijken. En zo worden ze ook gegeten. Als de arepa is gebakken wordt hij gevuld met wat er maar voorhanden is en wat met lekker vindt.

Bij de snelweg van Caracas, naar Valencia is in de plaats Maracay een arepa-huis, Areperia Mi Arepa dat 24 uur per dag open is. Je kan daar wel 50 verschillende vullingen en alle combinaties daarvan op je Arepa krijgen. De meest gebruikelijke vullingen zijn: Carne mechada (draadjesvlees), Pollo mechada (draadjeskip), caraotas negras (zwarte bonen) of queso (kaas). Deze arepa’s kan je dan ook gewoon op straat kopen bij een stalletje. De meeste mensen hebben thuis een speciale Arepa-pan, of elektrisch arepa-apparaat (zoals ons tosti-apparaat). Naast de arepa naturel is er ook de arepa allinada (gekruide arepa) en de arepa dulce (zoete arepa). De arepa allinada wordt in sommige streken als bij- of voorgerecht geserveerd bij een diner. De arepa dulce wordt voornamelijk bij het ontbijt gegeten. Bij de arepa wordt in een restaurant ook vaak nata gegeven. Dit is opgeklopte boter. Erg lekker, maar natuurlijk wel veel cholesterol. Als je kinderen hebt die moeilijk groenten eten kan je ze bijvoorbeeld de arepa allinada geven. Hier zit paprika en ui in verwerkt. Ze eten dan een hartig koekje en krijgen tegelijkertijd toch wat groenten binnen. Op een feestje kan je ook kleine arepa allinada maken. Deze kun je als hapje zo uit het vuistje eten.

 

Ingrediënten:

Ingrediënten voor de Arepa:

 • 1 kopje maismeel (voorgekookt wit maismeel. Het merk P.A.N. is in Venezuela heel populair en ook hier verkrijgbaar in de toko’s, etnische winkels en grote supermarkten)
 • 2 kopjes water
 • Snufje zout
 • Olie

 

Ingrediënten voor Arepa allinada:

 • 1 kopje maismeel
 • 1 kopje water
 • 1 paprika
 • 1 ui
 • 1 teentjes knoflook
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1 theelepel kerriepoeder
 • 1 theelepel komijn/djinten
 • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Bereidingswijze Arepa:

 1. Meng de ingrediënten, behalve de olie.
 2. Die heb je nodig voor het bakken.
 3. Het moet een smeuïge massa zijn.
 4. Je kan eventueel wat meel toevoegen als het te nat is of wat water als het te droog is.
 5. Vervolgens doe je net alsof je een gehaktballetje maakt, maar als het gerold is duw je het plat zodat je een rond plat broodje krijgt.
 6. Deze bak je goudbruin met een beetje olie in een koekenpan.
 7. Je kan ook eventueel een tosti- of grill-apparaat gebruiken. Deze van tevoren iets invetten.

 

Bereidingswijze Arepa allinada:

 1. Gebruik een staafmixer of keukenmachine om de paprika, ui, en knoflook fijn te maken.
 2. Voeg alle kruiden toe. En meng alles nogmaals.
 3. Omdat je nu vocht hebt van de paprika en ui heb je minder water nodig.
 4. Meng het groentemengsel met het maismeel en het water.
 5. Je kan eventueel wat meel toevoegen als het te nat is of wat water als het te droog is.
 6. Vervolgens doe je net alsof je een gehaktballetje maakt, maar als het gerold is duw je het plat zodat je een rond plat broodje krijgt.
 7. Deze bak je goudbruin met een beetje olie in een koekenpan.
 8. Je kan ook eventueel een tosti- of grill-apparaat gebruiken. Deze van tevoren iets invetten.

Bron: Caribemagazine.nl

 

2 Comments

Geef hieronder een reactie.