Saté ku Batata

Saté ku Batata

Zonder twijfel hét meest gevraagde recept uit de Antilliaanse keuken. De saté ku batata kan in één woord worden omschreven: heimwee! Maak dit favoriete gerecht van de Antillianen nu zelf.

In dit recept vindt u de beschrijving van het bakken van de (grote stukken) aardappel en het maken van de echte Antilliaanse satésaus. U kunt daarna zelf de vleessoort of vleesvervanger toevoegen die u het lekkerst vindt. Of de aardappelen met de saus alleen eten natuurlijk!

Dit recept is voor 4 personen.

Ingrediënten:

Voor de saus:

  • 1 theelepel uipoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel maggi
  • 1 theelepel mosterd
  • 1/2 eetlepel ketchup
  • 100 gr pindakaas
  • 1 hele steranijs
  • 1 eetlepel suiker
  • 100 ml water
  • een mespunt trassie (toko)

 

Voor de aardappelen en vlees:

  • 1 kg aardappelen
  • 500 gr vlees/vleesvervanger naar keuze
  • 2 eetlepels olie
  • zout en peper naar smaak



Bereidingswijze:

Saus:

  1. Doe het water in een pan en breng dit samen met de pindakaas aan de kook. Doe daarna de overige ingrediënten erbij. Laat het geheel 5 minuten doorkoken.
  2. Haal voor het serveren de steranijs uit de saus.

 

Aardappelen:

  1. Snijd de aardappelen in partjes.
  2. Deze moeten ongeveer 2 x zo dik zijn als Hollandse patat.
  3. Spoel de aardappelpartjes af en laat ze 10 minuten staan in koud water.
  4. Laat de aardappelen uitlekken en droog ze af met een doek. Zorg ervoor dat ze echt droog zijn!
  5. Frituur de stukken aardappel voor op 160 graden. Laat ze uitlekken en verhoog de temperatuur van het vet / de olie tot 180 graden. Frituur de aardappelen totdat ze goudkleurig zijn. Serveer ze met de saus.

 

Vlees:

  1. Leg een aantal lange sat̩prikkers in een bak water Рtenminste 10 minuten.
  2. Snijd het vlees of de vleesvervanger in stukken van ongeveer 3x3CM.
  3. Leg deze in een schaal en voeg 2 eetlepels olie, een snufje zout en wat peper toe. Goed mengen!
  4. Prik 5 stukjes vlees onder elkaar op een satéprikker.
  5. Leg de prikkers in een ovenschaal en leg ze ca. 15 minuten onder een hete grill.
  6. Halverwege éénmaal omdraaien.
  7. Serveer de aardappelen en het vlees met de satésaus.
  8. Tip: Als je geen oven / grill hebt, kun je de stokjes natuurlijk ook in hun geheel in een (grill)pan bakken.

Bron: Antilliaans-eten.nl

 

One Comment

  1. MarieJosee Yvonne says:

    Ik heb dit recept en het was heerlijk! Dankjewel voor het delen hiervan. Het smaakte net een beetje als de aardappelen van de Chinees op Curacao. Heerlijk! Ik had helaas geen steranijs (gebruikte inplaats daarvan gemberpoeder) en trassie (gebruikte ipdv ketjap) in huis maar het was toch echt lekkerrrr.

Geef hieronder een reactie.