Antilliaanse Crème Brûlée (Kesio)

Antilliaanse Crème Brûlée (Kesio)

De Kesio is van oorsprong een Venezolaans recept maar is in de Antilliaanse keuken omarmd als eigen.

Ingrediënten:

  • 1 liter koffiemelk
  • 400 gram suiker
  • 2 theelepels vanille aroma
  • 2 eetlepels witte rum
  • 8 grote eieren

Bereidingswijze:

  1. Beng 6 eetlepels suiker in een aluminium vorm (van ca. 24 cm) op een laag vuurtje aan de kook. Laat dit koken tot het een goudbruine karamel wordt. Niet te lang laten koken anders smaakt het bitter.
  2. De vorm draaien zodat de bodem en de wanden van de vorm met de karamel bedekt worden. Laat de karamel afkoelen en het wordt vanzelf hard en gaat kraken.
  3. Giet de melk in een pan en breng het aan de kook.
  4. Klop de eieren (met een eiklopper) los met de suiker in een grote kom.
  5. Voeg al roerend beetje bij beetje de hete melk toe. En goed blijven kloppen.
  6. Voeg de vanille en witte rum toe en nog heel even kloppen.
  7. Giet het mengsel door een zeef in de vorm en bedek de vorm met een stukje aluminium folie.
  8. Zet de vorm in een grotere pan gevuld met water tot 2/3 hoog (au bain marie) in de voorverwarmde oven.
  9. Na de baktijd de Kesio goed laten afkoelen in de vorm en zet het daarna in de koelkast voor enkele uurtjes of overnacht.
  10. Daarna de rand met een mes los snijden en de Kesio op een diepe schaal omkeren.
  11. Garneer de Kesio met vruchten op stroop (ananas, perzik, mandarijn etc.) naar smaak.
  12. Oven: 180 graden C. Tijd: ca. 2,5 uur. Tip: Voor extra smaak kan men ananas aroma toevoegen.

Bron: Desiree Da Costa Gomez

 


 

8 Comments

  1. Heb het afgelopen zaterdag geproefd, ik vond het lekkerder dan de europese creme brulee.
    Ik ga deze nu zelf proberen te maken.

  2. ik ben zelf nederlands maar mijn vader en familie zijn antiliaans en kunnen inderdaad lekker koken!! ik richt me ook meer op de antillen dan nederland en wil zelf ook antiliaanse gerechten en taarten maken wat mijn oma deed in bonaire wil ik haar opvolgen helaas is ze overleden toen ik klein was dus kan ik niks van haar leren ik ben echt heel blij mee dat deze site er is

  3. Memartina says:

    Kesio is beslist geen crème brûlée. Het zijn beide desserts met verschillende kenmerken en bereidingswijzen. Kesio komt van het Venezolaanse ‘quesillo’, Kesio en quesillo worden op dezelfde wijze bereid. Crème brûlée is een Frans dessert uit de 17e eeuw. DE Engelsen hebben een dergelijk dessert dat ‘burnt cream’ genoemd wordt Crème brûlée betekent in het frans ‘verbrande room’. Het kenmerkende van crème brûlée is dat het een korstje heeft van gecarameliseerde suiker dat eerst als schijven klaargemaakt worden, die daarna op het dessert geplaatst wordt of dat suiker op het dessert met een toorts of onder een broiler gecarameliseerd word. Crème brûlée heeft derhalve in tegenstelling tot kesio een hard korstje. Crème brûlée wordt doorgaans in individuele kommetjes bereid en kesio doorgaans als één geheel dat in stukjes wordt gesneden bij het opdienen. Crème brûlée geeft bij het eten daarvan een ‘crunchy’ gevoel in de mond door de harde caramel.
    Kesio kan dan wel Antilliaanse crème brûlée worden genoemd, maar dat vind ik verrwarringscheppend.

  4. Danielle says:

    Ik maak kesio altijd met de helft koffiemelk en de helft gecondenseerde zoete melk, kleine variatie, waarschijnlijk net zo lekker 😀

  5. destiny says:

    heerlijk! mijn moeder heeft het voor ons gemaakt en wij zijn trouwens ook antilliaans en antillianen maken nou eenmaal lekkere dingen he.
    groetjes van destiny 11 jaar

Geef hieronder een reactie.